Goede voeding voor je ogen

Naast het bekende verhaal dat wortels goed zijn voor ogen, bestaan er nog vele andere voedingsstoffen en voedingsmiddelen die je ogen kunnen helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren. Met goede en gezonde voeding kan je infecties buiten de deur houden en zelfs achteruitgang van je ogen tegengaan.

Belangrijke voedingsstoffen

Er zijn vier voedingsstoffen die we nodig hebben om onze ogen in de juiste conditie te houden;

  • Antioxidanten (verzamelnaam); vitamine A, C en E.
  • Carotenoïden; is een bepaalde antioxidant en een pigment die de kleur aangeeft van groenten of fruit.
  • Mineralen.
  • Omega-3.

Groene groenten

Groene groenten, met name bladgroenten, zijn de beste voedingsmiddelen om de ogen gezond te houden. Spinazie en boerenkool zijn groene groenten en zitten bomvol luteïne en antioxidanten.

Wat zijn Luteïne en Zeaxanthine?

Luteïne en zeaxanthine zijn bioactieve stoffen die zich onder andere in ons oog bevinden. Vooral in de gele vlek in het netvlies. Deze stoffen zijn van belang voor een goed gezichtsvermogen en ondersteunen de conditie van je ogen. Ook op latere leeftijd.

Luteïne vind je onder andere in Boerenkool, bleekselderij, spinazie, rucola, andijvie, broccoli, spruiten, bladsla en eieren.
Eieren zijn zeer rijk aan luteïne en zeaxanthine. Eierdooiers zitten vol carotenoïde.

Zeaxanthine vind je onder andere in mais, rode en oranje paprika, boerenkool en ook eieren.

Wortels en vitamine A

Daarnaast is het geen fabel dat wortels goed zijn voor je ogen. Wortels zijn rijk aan het stofje bètacaroteen. Dit stofje behoort tot de plantaardige carotenoïde; pigmenten die fruit en groenten geel, oranje of rood kleuren. Enzymen in het spijsverteringskanaal zetten een deel van het bètacaroteen om in vitamine A.

Vitamine A is een bouwstof van de staafjes en speelt een rol bij de vochtbalans van je ogen. De staafjes in je ogen zorgen ervoor dat je scherp kunt zien in het donker. Bij een tekort aan vitamine A is er sprake van nachtblindheid. Zink (mineraal) is nodig bij de opname van vitamine A. Zink zorgt ervoor dat vitamine A van de lever naar het netvlies komt en zorgt voor de omzetting naar een beschermend pigment tegen vooral UV (melanine).

Vitamine A vind je onder andere in vleeswaren (met name leverproducten bevatten veel vitamine A), zuivel, vis en eieren.

Zink vind je onder andere in schelpdieren (oesters bevatten veel zink), rood vlees, gevogelte, vis, graanproducten, gemengde noten, eieren, soja, melk, kaas en brood.

Omega-3

Omega-3 (DHA) vetzuren kunnen meehelpen om de ogen van volwassenen te beschermen tegen MD (macula degeneratie) en het syndroom van droge ogen.

Omega-3 haal je met name uitvette vis; zalm, haring, makreel, sardines, forel, tonijn en ansjovis.

Of uit noten en avocado.

Bewegen

Daarnaast is bewegen ook een must. Niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je ogen! Beweging zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Dit is van cruciaal belang om de ogen gezond te houden.

Recept

Ontdek dit smakelijke ‘goed voor je ogen’ recept.
Lekker om van te genieten en ook nog eens goed voor je ogen!

 

Deel dit artikel