Hoe belangrijk is een zonnebril?

Hoe vaak draag jij een zonnebril? De één zet bij fel licht of de eerste zonnestralen direct de zonnebril op, terwijl de ander (bijna) nooit een zonnebril draagt. Maar hoe belangrijk is nou eigenlijk een zonnebril?

Uv-straling

Dat uv-straling schadelijk is voor de huid is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Het gebruik van een crème met SPF (Sun Protection Factor) is noodzakelijk om de gevolgen van roodheid, zwelling, blaren, bruining en rimpels tegen te gaan. Maar hoe zit het eigenlijk met je ogen?

Uv-licht is overal aanwezig. Ook als het bewolkt is. Deze uv-straling is, net zoals voor je huid, ook schadelijk voor je ogen. Helaas zijn veel mensen hier niet van op de hoogte. De schade merk je niet meteen, maar kan op latere leeftijd het verschil maken tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Blootstelling aan overmatige uv-straling verhoogt het risico op oogziektes. Denk bijvoorbeeld aan staar (cataract) of leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net zoals voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode.

Een goede zonnebril is daarom essentieel. Zeker in felle zon of gebieden waar het licht heel fel is, bijvoorbeeld in de sneeuw, op het water of in de bergen. Met zonneglazen bescherm je je ogen tegen schadelijk uv-licht.  

Hoe belangrijk is een zonnebril voor kinderen?

Voor kinderen is uv-straling ook schadelijk. De pupil van kinderen staat iets wijder open en de lens is helderder dan die van volwassenen. Daardoor kan er meer schadelijke straling het netvlies bereiken. Wil je kind geen zonnebril dragen, kies dan voor een pet of zonnehoedje met een rand en houd je kind tussen 12:00 uur en 15:00 uur uit de zon.

Zon & mode

Conclusie; bescherm niet alleen je huid maar ook je ogen en draag wat vaker een zonnebril! Wij hebben een uitgebreid assortiment met mooie merken. Een zonnebril op sterkte nodig? Geen probleem! Wij hebben een ruim pallet aan natuurlijke kleuren. Ook kan je kiezen voor een gepolariseerd zonneglas of voor een spiegelcoating. Alle zonneglazen zijn eenvoudig te combineren met HOYA brillenglazen op sterkte.


 

Deel dit artikel