Nachtlenzen

Scherp zien zonder bril of lenzen

Er gaat een wereld voor je open met nachtlenzen. Terwijl je slaapt corrigeren de nachtlenzen je ogen. Hiermee geven ze je vrijheid en comfort wanneer dit het belangrijkst is, namelijk als je wakker bent. Zo heb je overdag geen bril of lenzen meer nodig.

Nachtlenzen dragen biedt dan ook veel voordelen:

  • Als je overdag geen bril of lenzen wilt dragen
  • Als je al lenzen draagt, maar last hebt van droge, geïrriteerde of vermoeide ogen
  • Als je vaak last hebt van vuil of stofjes achter je lenzen
  • Als je last hebt van hooikoorts
  • Als je vrijuit wilt sporten
  • Als je een alternatief zoekt voor een laserbehandeling

Hoe werken nachtlenzen?

Nachtlenzen worden gemaakt van een materiaal dat veel zuurstof doorlaat. Anders dan ‘gewone’ lenzen zijn nachtlenzen dus specifiek gemaakt om te dragen terwijl je slaapt. Nachtlenzen zet je in voordat je naar bed gaat. De lenzen raken eigenlijk niet je ogen, maar drijven op de traanfilm. Door de speciale vorm van de lens zorgt de traanfilm ervoor dat de voorkant van het hoornvlies iets platter wordt. Daar voel je niets van. De volgende ochtend haal je de lenzen weer uit en kun je één of twee dagen scherp zien.

Mocht je stoppen met het dragen van nachtlenzen, dan keren je ogen vanzelf terug naar hun oorspronkelijke vorm en loopt de sterkte terug. Het effect van nachtlenzen is dus niet permanent. Je zult dan weer een bril of lenzen moeten dragen om overdag scherp te kunnen zien.

Nachtlenzen aanmeten

Voordat je nachtlenzen kan gaan dragen, beoordelen onze contactlensspecialisten of jouw ogen geschikt zijn voor nachtlenzen. Helaas zijn nachtlenzen niet voor iedereen een oplossing. Nachtlenzen corrigeren bijvoorbeeld alleen min sterktes (bijziendheid). Oogafwijkingen t/m -5.00 kunnen meestal worden gecorrigeerd. In de meeste gevallen kun je met een cilinder ook nachtlenzen dragen, maar dit kunnen we pas met zekerheid zeggen na een meting. Of je daadwerkelijk nachtlenzen kunt dragen, hangt echter van meer factoren af.

Voor het aanmeten van nachtlenzen gebruiken we een topograaf. Dit is belangrijk om de vorm van je ogen nauwkeurig te bepalen. Daarnaast wordt ook de sterkte opgemeten. Met deze gegevens worden de nachtlenzen voor jou op maat gemaakt.

Traject nachtlenzen

Als je nog nooit lenzen gedragen hebt, krijg je van onze contactlensspecialisten een instructie voor het inzetten en uithalen van de lenzen. Ook geven ze je tips over hoe je het beste de nachtlenzen kunt onderhouden. Op deze manier kun je zonder problemen nachtlenzen dragen terwijl je slaapt.

Omdat nachtlenzen een andere werking hebben dan ‘gewone’ lenzen is het in de beginfase belangrijk om regelmatig op controle te komen. Alleen dan kunnen we de beste werking van nachtlenzen garanderen.

Wenperiode

Meestal kan je na één week volledig scherp zien. In sommige gevallen kan het iets langer duren. Hoe lang jij nodig hebt, is afhankelijk van je sterkte en je ogen. Je kan met onze contactlensspecialisten overleggen hoe je deze periode kan overbruggen. Zo’n overbrugging kan bijvoorbeeld bestaan uit het dragen van daglenzen.  

Jaarlijks vervangen

Nachtlenzen gaan één jaar mee. We adviseren om je nachtlenzen ieder jaar te vervangen. Alleen op deze manier kunnen we een goede werking van je nachtlenzen garanderen.

Introductie nachtlenzen

 

Deel dit artikel